Bizi arayın: +90 232 376 80 85
Ptesi - Cuma: 08:00 - 17:30
E-posta: sales@tmm.com.tr

HAVA İLE KURUMA NEDİR VE HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIR?

  • 15 Nisan, 2021

Hava ile kurutma prosesi endüstride çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Cam şişe içerisinde gazlı ya da gazsız içme suyu, maden suyu, meyve suyu, ayran, malt içecekleri vb. içeceklerin seri üretimini yapan işletme üretim tesisi ya da fabrikalarında ya da cam şişe içerisinde zeytinyağı, diğer sıvı yağlar, sirke ve soslar, nar ekşisi gibi cam şişe ürünlerin seri üreticileri hava ile kurutma prosesi uygulamaktadır. Aynı uygulamayı konserve salça, bezelye, mısır gibi konserve gıda üretimi yapan tesisler de yapmaktadır. Bunların yanında pet food (evcil hayvan mama üreticileri) konserve yaş köpek ya da yaş kedi maması üretim tesislerinde hava ile kurutma yapmaktalar. Ayrıca cam üretim tesisleri de blower, hava bıçağı ve hava tarağı kullanarak hava ile kurutma yapmaktadırlar.

Hava ile kurutma prosesi, her tesis özelinde farklılaşıyor olsa da, işin temeli yandan kanallı tek kademeli, yandan kanallı tek kademeli çift pervaneli ya da helis loblu (roots tipi) blowerlar tarafından sağlanan belirli bir debi (m³/saat) ve basınçtaki (mbar) havanın, hava bıçakları ve hava taraklarından geçirilerek ıslak bir yüzeydeki suyun, yüzeyden süpürülüp, uzaklaştırılması uygulamasıdır. Hava ile kurutma prosesi hemen her içecek, gıda ya da evcil hayvan maması üreticileri tarafından etiketleme prosesinden önce, etiket yapılacak yüzeyin kuru olması sebebi ile kullanılmaktadır.

Hava Bıçakları ya da Hava Tarakları Nasıl Seçilmelidir? Uzunlukları Ne Kadar Olmalıdır?

Hava ile kurutmada, hava bıçaklarının ebatları, kurutulacak yüzeyin alanına göre değişmektedir. Hava ile kurutulması istenen yüzeye yakın ve açılı bir şekilde yerleştirilmesi gereken bu ürünlerin ebatları kurutulacak yüzeyin artmasına doğru orantılı şekilde artmaktadır. Hava bıçaklarımızı 100 mm’den 5000 mm’ye kadar imal edebilmekteyiz. Hava taraklarımız ise 56 mm ya da 85 mm genişliğindedirler. Çıkışları ise 1 mm açıklığındadır. Hava bıçaklarımızdan çıkan havanın hızı saniyede 100 metreden (100 m/s) kullanılan blowerın gücüne bağlı olarak 180 metreye (180 m/s) kadar çıkabilmektedir.

Kurutma Miktarı Ne Kadar Olmaktadır?

Bu miktar, hava ile kurutma işleminin kaç kademede yapıldığı ile ilgilidir. Her kademe, kurutma istenenen yüzeyin yaklaşık ~ %80 kısmını kurutmaktadır. Örneğin ilk kademe hava bıçağı ve hava tarağından çıkan havaya maruz kalan yüzeyin yaklaşık %80 kısmı kurumakta, ikinci kademe ise kalan %20 miktarın yine %80 kısmı kurumaktadır. Bu yüzden tam kuruma istenilen yüzeyler için çok kademeli hava bıçağı ve hava tarağı uygulaması önermekteyiz.

Hava ile kurutmada hava bıçakları ve hava taraklarının yanı sıra, blower seçimi de çok önemlidir. 0,55 kW motor gücünden 45 kW motor gücüne kadar farklı blowerlar kullanılabilmektedir.

Hava bıçakları uzunluğuna göre tek, çift ya da üç girişli olarak imal edilebilmektedir. Hortumlar ve kelepçeler ile birlikte, ihtiyaca göre belirlenen giriş sayısına göre ‘’Y’’ çatal borular ya da çok çıkışlı manifoldlar ve montaj kiti ile birlikle sevk edilmektedir. Hava bıçakları aluminum alaşımdan ya da istenirse krom malzemeden imal edilmektedir.

Hava tarakları, hava bıçakları ile kademeli olarak hatta kurulabilir. Plastik enjeksiyonla üretilen hava tarakları altındaki eklemli boru ile birlikte sevk edilmektedir.