Bizi arayın: +90 232 376 80 85
Ptesi - Cuma: 08:00 - 17:30
E-posta: sales@tmm.com.tr

BLOWERIN BAKIM VE ONARIMI

  • 7 Nisan, 2020

 Blowerlar pnömatik nakliye, atıksu arıtma, merkezi süt sağım uygulamaları, tarımsal havuzlar, akvaryum, jakuzi, dalma havuzları, kağıt-karton sabitleme, plastik ve ambalaj, etiket ve naylon uygulaması, vakumla sabitleme, hava bıçağı uygulamaları, kısa mesafe nakil işlemleri, ütü uygulamaları, vidanjör ve araç üstü vakum sistemleri gibi çok geniş kullanım alanlarıyla birçok sektörde ihtiyaç duyulan ve aktif olarak kullanılan makinalardır.

 TMM Blower olarak üretimini yaptığımız blowerlarımız bugün makina, madencilik, tarım ve hayvancılık, seramik, plastik, kimya, temizlik, sağlık, tekstil, gıda ve arıtma sanayiilerinde sıkça kullanılmaktadır.

 Blowerlar sade ve yalın bir yapıya sahip makinalar olduğundan çok sık bakım gerektirmezler ve eğer doğru blower seçimi yapılmışsa sıkça arızalanan ekipmanlar değillerdir. Bu sebeplerden işletme içerisinde blowerların bakımları genellikle ihmal edilmektedir. Susturucu ve akustik kabin uygulamalarımızla daha da sessiz çalışan blowerlar, genellikle işletme içerisinde varlığını unutturup, bakım eksikliği sebebiyle arızalanıp fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelince tekrar kendilerini hatırlatırlar. Örneğin bir biogaz tesisi için blowerların durması CH4 (metan gazı) noksanlığı sebebiyle jeneratörlerin elektrik üretimi yapamamasına ve bu da işletmenin tümüyle durması anlamına gelmektedir. Ya da bir merkezi süt sağım tesisinde blowerın kullanılamaması süt sağım işleminin tümüyle durmasına mahal verir ki bu problemler işletmelerin ciddi maddi kayıplar yaşamasına yol açabilir. Bu tarz durumların yaşanmaması için çözüm ise çok sade olarak ‘‘Periyodik Bakım’’dan geçmektedir.

 Blower bakımı kolay, zahmetsiz, kısa süren ama bir o kadar da olmazsa olmaz bir işlemdir. Bu işlem blowerın türüne göre değişiklik göstermekte olup yapılacak standart bir bakımda yağ değişimi, keçe değişimi, gerekliyse filtre değişimi, eğer kayış kasnaklı bir modelse kayış değişimi almaktadır. Bunun dışında izlenmesi gereken bakım adımları çoğunlukla gözlemden ibarettir. Yağ kaçaklarının, kayış kasnak durumunun ve emniyet ventilinin düzenli kontrolüyle blowerı koruma altında tutmak mümkündür. Peki Blower Ne Zaman Bakıma Alınmalıdır? Blowerların ne zaman bakıma alınması gerektiği, blower modeline göre değişmektedir. TMM Blower olarak helis loblu blowerlar için 3000 çalışma saati sonrası blowerın bakıma alınmasını öneriyoruz. Bu süre blowerın kullanım alanına ve çevre koşullarına göre değişmektedir. Örneğin blower çok tozlu bir çimento fabrikasında çalışıyorsa haftalık olarak, belki de günlük olarak filtreler gözlemlenmeli ve kayış gerginlikleri kontrol edilmelidir. Blower Bakımı Nerede Yapılmalıdır? Ülkemizde bakım, onarım ve yedekleme işlerinin düzgün planlanmaması, işlemlerin uzmanlık alanı dışında yetkinlikteki kişi ve kurumlar tarafından yapılması, yan sanayi ya da garantisi olmayan yedek parça kullanımı gibi sebeplerden her yıl birçok blower kullanılamaz hale gelmektedir. TMM Blower olarak yerli ya da ithal, bütün marka ve model blowerların bakım onarım hizmetini alanında uzman ekiplerimizce blowerın çalıştığı tesiste, yerinde ya da kendi fabrikamızda verebilmekteyiz.